برنامه ی درسی ((آموزش حرفه و فن)) سابقه ای حدود 4 دهه در نظام آموزش و پرورش ایران دارد. آنجایی كه در تیرماه 1346 برنامه ریزان مطالعات خود را در خصوص آموزش راهنمایی مطرح كردند ، برنامه ی درسی حرفه و فن نیز مطرح بود. تا قبل از آن در دوره های ابتدایی و مرحله ی اوّل دبیرستان درس جدیدی به نام كـاردستی برای پسران و خانه داری برای دختران بود.
در سال 1350 همزمان با مطرح شدن مقطع آموزش راهنمایی درسی به نام مقدمات حرفه و فن در سه زمینه ی (صنعت ، خدمات و كشاورزی) شروع به كار نمود. از مشخصات این دوره می توان به موارد زیر اشاره كرد:
1)برای هر پایه 3 كتاب تدریس می شد.
2)ساعات تدریس 4 ساعت
3)امتحان پایانی از نوع عملی و شفاهی بود و برنامه ی امتحان كتبی مطرح نبود.
در سال 1359 كتاب های مقدمات حرفه و فن به شناخت حرفه و فن تغییر نام داد كه از ویژگی های این دوره می توان به موارد زیر اشاره كرد:
1)تالیف كتاب ها در 5 فصل و به صورت جداگانه و اختصاصی برای پسران (جلد سبز) و دختران (جلد بنفش)
2)ساعات تدریس از 4 ساعت به 3 ساعت تقلیل پیدا كرد.
3)ورود امتحان كتبی در ارزشیابی پایانی و تغییر ارزشیابی به صورت 10 نمره كتبی و 10 نمره عملی
در سال 1378 كتاب اوّل راهنمایی تحت عنوان آموزش فنون و مهارت های زندگی به صورت آزمایشی در 6 استان كشور و به صورت نمونه گیری خوشه ای اجرا شد ، نتیجه آن كه در سال 1379 كتاب اول راهنمایی به نام ((آموزش حرفه و فن)) با تغییرات اساسی نسبت به دوره ی قبل و با رویكرد جدید اجرا شد. و سپس در سال 1380 كتاب دوّم راهنمایی و در سال 1381 كتاب سوّم راهنمایی تغییر پیدا كردند.1 در طراحی برنامه ی جدید ، ملاحظات زیر مورد توجه برنامه ریزان درسی قرار گرفته است:
1) توجّه به تجربیات جهانی و نیازهای قرن آینده
2) توجّه به رشد روزافزون علوم
3) نیازها و علایق فراگیران
4) نیازهای اجتماعی
5) تحقیق و اكتشاف
6) توجّه به تفاوت های منطقه ای و ناحیه ای از طریق ارائه فعالیت های اختیاری
7) توجّه به تجارب دانش آموزان در فرایند یادگیری از طریق تحقیق ، مشاركت گروهها ، بازدید ، مشاهده، كار با ابزار و ساخت اشیاء كوچك
8) توجّه به تجارب توانایی های معلمان
9)تأكید بیشتر بر كار عملی و قابل اجرا
10) توجّه به ارتباط طولی بین برنامه درسی دوره ی راهنمایی و دوره ی متوسطه2
پی نوشت ها:
1)مطالب فوق برداشتی آزاد از درس تحلیل محتوای كتب درسی دوره ی كارشناسی حرفه و فن ارائه شده توسط آقای نورا... امیری میباشد.
2) ستاری وفایی حسن ، برنامه ی درسی حرفه و فن ، دفتر برنامه ریزی و تألیف كتاب های درسی
نظرات شما عزیزان: